De Ce Colesterolul Mărit Este Un Pericol Pentru Copil? Iată sfatul medicului Kilostop Junior – Elena Alexandru
Dislipidemia este un termen folosit pentru a descrie modificări ale nivelului de grăsimi din sânge, mai precis ale colesterolului și trigliceridelor. Grăsimile crescute afectează întreg organismul deoarece în exces se pot depune pe artere sau în organe, favorizând apariția bolilor cardiace sau cerebrale. Dislipidemia se asociază de obicei cu alte boli metabolice cum sunt obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, tensiunea arterială crescută sau hipotiroidismul.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o componentă extrem de importantă pentru organism, deoarece intră în structura celulelor și ajută la formarea multor hormoni vitali secretați de glandele suprarenale, ovare și testicule. El provine atât din producția ficatului în proporție de 75 %, dar și din alimentație în procent de 25%. Circulă în sânge legat de proteine-cărăuș, numite lipoproteine: LDL, HDL, VLDL. Dintre ele, cel mai mare risc de a se depune pe vase îl are LDL-ul (de aceea el mai e numit și “colesterolul rău”) iar HDL este fracția care are grijă de întreg sistemul circulator (de aceea e numit și “colesterolul bun”, pentru că are efect protector).
De câte tipuri este dislipidemia?
Dislipidemia este de două tipuri: primară și secundară. Cea primară este moștenită genetic și se caracterizează prin producția crescută de colesterol de către organism din cauza unor mutații genetice și este diagnosticată la copii cel mai frecvent. Cea secundară este cauzată de un stil de viață dezorganizat și sedentar, dietă bogată în alimente pline de grăsimi saturate de tip fast-food, dulciuri în exces sau prăjeli. Zahărul în exces din alimentație duce la acumularea lui sub forma de grăsime în țesutul gras, în jurul organelor sau chiar în ficat, antrenând la rândul său inflamație, apariția bolilor cardio-vasculare și afectarea funcției ficatului.
Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/
Cum se descoperă dislipidemia?
Dislipidemia nu dă niciun simptom specific fiind o afecțiune tăcută, însă medicul are în vedere un eventual diagnostic la persoanele care au deja o altă boală vasculară, diabet sau obezitate. Pentru că medicul să pună diagnosticul de dislipidemie, vă avea nevoie de analize de sânge, dintre care: colesterol total, LDL, HDL, trigliceride. Se analizează și glicemia, funcția ficatului, funcția rinichiului și se pot face dozări hormonale pentru a depista o eventuală cauză.

De ce colesterolul mărit este un pericol pentru copil?
Dislipidemia la copil
Odată cu creșterea numărului de copii cu obezitate, s-a observat și o creștere a dislipidemiilor la această categorie de vârstă. Acest fapt se datorează în procent mai mic afecțiunilor genetice, însă o mare influență o are stilul de viață nepotrivit adoptat în copilărie. Mesele dezorganizate, accesul facil la alimente de tip fast-food și zahăr din diverse surse sunt principalele motive pentru care apare creșterea grăsimilor în sânge la copii. Consecințele apar la vârsta adultă prin depunerea grăsimilor pe vasele de sânge din inimă și creier cu apariția bolilor cardio-vasculare, ficatul devine gras (steatozic) și funcția să poate fi alterată, iar procesul de creștere în greutate va avansa. Medicul va investiga profilul lipidic la un copil supraponderal sau obez dacă are în familie istoric de dislipidemie sau boală cardiacă ori dacă suferă și de alte afecțiuni, cum ar fi diabet sau hipotiroidism.
Cum tratăm dislipidemia la copil?
Cele mai importante obiective în tratamentul dislipidemiei sunt atingerea unei greutăți corporale normale pentru vârsta și sex și adoptarea unui stil de viață sănătos. Pentru o dietă echilibrată, sunt de evitat alimentele prăjite, carnea grasă, mezelurile, sosurile și dulciurile în exces. O dietă bogată în fibre din fructe, mai ales fructele de pădure sau cele cu coajă și legume, în special cele frunzoase, leguminoase precum lintea, fasolea, mazărea, cerealele integrale, carnea de pește și uleiul de măsline ajută la scăderea fracției LDL a colesterolului, încetinind procesul de depunere a grăsimilor pe vase. Valoarea HDL se îmbunătățește cu ajutorul efortului fizic constant și prin consumul acizilor grași polinesaturați Omega 3 care se găsesc în pește, fructe de mare, nuci și semințe. Multe studii medicale au demonstrat un efect benefic al suplimentării dietei cu Omega 3 asupra grăsimilor din sânge.
Așa că un mic dejun cu lapte degresat, cereale integrale, nuci sau semințe și fructe de pădure, gustări din fructe, un prânz cu orez integral, pește și legume și o cină cu o friptură slabă, mazăre și o salată sau legume la cuptor cu sos de iaurt sunt un exemplu ușor și rapid de făcut pentru a-ți ajuta copilul să își normalizeze nivelurile de grăsimi din sânge.
De asemenea mișcarea, mai ales cea de tip cardio, scade nivelurile de LDL colesterol, așa că cele minimum 30 de minute pe zi nu doar ajută copiii să crească și să își controleze greutatea, dar și să își scadă nivelurile de colesterol.
Așa că un stil de viață sănătos cu mișcare, o dietă mediteraneeană, bogată în pește, fibre din legume și fructe și nuci, o bună hidratare și un somn odihnitor sunt importante pentru sănătatea copilului tău, dar și pentru a-i menține colesterolul și trigliceridele în limite normale.
Pentru mai multe rețete sănătoase și informații despre cum să ai un copil sănătos, accesați și canalul nostru de YouTube – Kilostop Junior. Împreună creștem o generație suplă și sănătoasă!