Dr.Mălina Chiriac – Alimente bune pentru imunitatea copiilor – Partea I

September 30, 2021
Alimente pentru imunitate
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/malina-chiriac/" target="_self">Dr. Malina Chiriac</a>

Dr. Malina Chiriac

Medic Rezident Endocrinologie "Consider că educația nutrițională a copiilor este extrem de importantă, pentru ei alimentația sănătoasă având potențialul de a deveni o obișnuință, un stil de viață pe care îl vor menține și ca adult. În plus, un copil ce se confruntă cu kilograme în plus trece prin multe greutăți, atât fizice cât și emoționale, și o mână de ajutor din partea medicului nutriționist este cea care îi poate reda veselia și energia."

Sumar

Ce este imunitatea?

Imunitatea poate fi definită ca un sistem biologic complex ce poate diferenția celulele sănătoase care îi aparțin lui, pe care le recunoaște și le tolerează, de elementele străine lui, pe care le distruge.

Mai exact, imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a detecta bacteriile, virusurile, paraziții, corpurile străine și chiar celulele modificate canceroase și de a le neutraliza, pentru ca organismul să își păstreze starea de sănătate. Fără un sistem imunitar, ne-am îmbolnăvi constant din cauza agenților patogeni. Un copil cu o imunitate bună este mai rezistent în fața infecțiilor, pe care le dobândește mai greu și prin care trece mai ușor.

Celulele albe într-un corp sănătos au, în mod normal, capacitatea de a proteja organismul. Există însă anumite situații în care sistemul imunitar nu acționează la eficiență normală, ci este fie scăzut (în malnutriție sau alimentație de proastă calitate, în obezitate, în boli precum diabetul zaharat sau în cazul celor ce sunt nevoiți să primească chimioterapie sau corticosteroizi), fie prea activ (în cazul celor cu alergii), fie își pierde capacitatea de a recunoaște anumite celule ca fiind sănătoase sau proprii și acționează împotriva organismului însuși (în cazul bolilor autoimune).

Așadar, ceea ce ne dorim nu este să creștem activitatea sistemului imunitar, ci mai degrabă să ii oferim cel mai bun suport pentru a acționa la eficacitatea potrivită.

De ce imunitatea poate fi scăzută la copii?

Unul dintre motivele principale pentru o imunitate scăzută la copii este alimentația nesănătoasă. O dietă ce constă în mare parte din alimente procesate, pline de grăsimi saturate și carbohidrați simpli, nu doar că nu oferă nutrienții necesari unui bun sistem imunitar, dar și predispune la creșterea în greutate, fapt ce contribuie suplimentar la o rezistență scăzută în fața infecțiilor.

Copiii și adulții cu greutate în exces au un răspuns imun inadecvat în fața agenților patogeni. Studiile arată faptul că pacienții spitalizați ce suferă de obezitate sunt mai predispuși la infecții și la complicațiile lor. Așadar, cu toate că încă nu se cunoaște deocamdată exact modul în care obezitatea alterează răspunsul imun, este dovedit faptul că pacienții ce au kilograme în plus au un număr mai scăzut și o eficacitate mai mică a celulor albe și astfel sunt mai puțin protejați de microbi.

Imunitatea naturală – cum poate fi îmbunătățită?

Cel mai bun mod prin care putem îmbunătăți imunitatea naturală a copiilor este să le construim un stil de viață sănătos, ce include o dietă echilibrată și activitate fizică.

Cat de Importanta este alimentatia pentru elevi

Cat de Importanta este imunitatea naturala

Rolul alimentației în susținerea imunității copiilor

Proverbul englezesc spune că ‘un măr pe zi ține doctorul departe’, lucru care se pare că este adevărat. Carenţele nutriţionale îi lasă pe copii descoperiţi în faţa virusurilor şi a bacteriilor de orice fel dar o dietă sănătoasă, compusă din carbohidrați cu ardere lentă, proteine, grăsimi nesaturate, fibre, vitamine și minerale oferă o bună protecție.

Dacă dorești să iți ajuți copilul să mănânce mai sănătos și ai nevoie de un ajutor specializat, apelează la experții Kilostop Junior și programează o consultație, dând click AICI: https://www.kilostopjunior.ro/oferta-zilei/

Ca părinte, trebuie să te îngrijeşti ca mesele copilului tău să conţină acești nutrienți. Astfel, o dietă echilibrată trebuie să includă:

  • două porții de fructe şi 3 porții de legume zilnic
  • carne slabă, pește, fructe de mare
  • nuci, seminţe, fasole, linte
  • cereale integrale (găsite în pâine sau paste integrale, orez brun sau fulgi de ovăz, grâu, porumb, secară)
  • ouă, lapte, iaurturi și brânzeturi.

Da, toţi copiii sunt tentaţi de alimentele cu potenţiatori de aromă, zahăr sau alţi aditivi, dar dieta lor trebuie să conțină cât mai puține alimente procesate, ce sunt pline de grăsimi saturate și carbohidrați cu ardere rapidă și ce au un conținut slab de proteină, fibre sau vitamine. Ai grijă să înlocuiești snack-urile pline de calorii goale cu gustări sănătoase precum fructe sau legume tăiate în forme care să le atragă atenţia.

De mare importanță este să știm că o parte din sistemul imunitar se află la nivelul tubului digestiv, acesta fiind un motiv în plus pentru a avea o dietă echilibrată. Un sistem digestiv cu activitate încetinită sau cu un număr mic de bacterii bune îi face pe copii mai expuși în fața infecțiilor. Putem proteja tractul gastrointestinal și implicit, susține sistemul imunitar prin includerea în dietă a fibrelor din legume, cereale integrale, fasole sau linte precum și a alimentelor fermentate precum chefirul, iaurtul, varza murată sau castraveții murați.

Mișcarea – rol în o imunitate bună a copiilor

Mișcarea regulată și moderată s-a dovedit a crește competența sistemului imunitar, ajutând organismul să fie mai pregătit în fața infecțiilor. În plus, exercițiul fizic previne sau reduce greutatea în exces, are efect antiinflamator și îmbunătățește metabolismul glucidic și lipidic, toate acestea având și ele rol în menținerea unui corp sănătos.  Așadar, copiii trebuie să se bucure de plimbări zilnice de cel puțin jumătate de oră sau de ieșiri cu bicicleta, rolele, trotineta, înot și de orice alte activități fizice de care ei sunt încântați.

Rolul Vitaminei C în imunitatea copiilor

Această vitamină poate lupta eficient cu germenii și poate reduce severitatea simptomelor răcelilor. Vitamina C stimulează migrarea celulelor albe la locul infecției și îmbunătățește capacitatea acestora de a distruge microbii. În plus, ea ne protejează organismul de daunele excesive ce pot fi produse de celulele albe, ajutând la eliminarea acestora după lupta cu agenții patogeni. Așadar, includerea vitaminei C în alimentația copiilor este de mare importanță pentru un bun sistem imunitar.

Pentru copiii ce nu primesc suficientă vitamina C din alimentație sau ce trec printr-o răceală este recomandată administrarea de 250 mg pe zi (pentru cei până la 6 ani) și de 500 mg zilnic (pentru cei peste 6 ani).

Dacă vrei să afli mai multe despre importanța diverselor vitamine în creșterea sănătoasă a copilului tău, dă click pe acest articol de pe blogul Kilostop Junior, scris de dr. Catrinel Panait.

Surse de vitamina C

Aruncă o privire la lista celor mai bogate fructe în vitamina C și include-le cât mai des în alimentația familiei tale:

  • Coacăzele negre au un conținut foarte mare de vitamina C, 100 de grame având 180 mg din această vitamină. Din fericire, aceste fructe de pădure pot fi consumate pe tot parcursul anului, deoarece se păstrează bine la congelator. Au un gust foarte intens, și, de aceea, merg bine combinate în smoothie-uri cu alte tipuri de fructe, cum sunt bananele.
  • Kiwi: 100 g de kiwi au 93 mg de vitamina C, un conținut mai mare decât al portocalelor. Include kiwi pe lista ta de cumpărături în sezonul rece și alege fructele coapte, care sunt mai dulci și mai gustoase.
  • Căpșunile sunt bune la gust și bune și pentru sănătate, deoarece ele conțin 59 mg de vitamina C la 100 g. Aceste fructe delicioase sunt pe placul tuturor, așa că le poți folosi ca sursă de bază pentru aportul de vitamina C, dacă se numără printre preferatele tale. Congelează-le și consumă-le pe tot parcursul anului.
  • Portocalele au un aport de 53 mg de vitamina C la 100 g. Este cel mai bine să le consumi întregi, nu transformate în suc deoarece, odată stoarse, se pierde o cantitate importantă de fibre și va crește imediat nivelul zahărului din sânge.
  • Ananas. Dacă iubești fructele exotice, atunci nu ezita să notezi în lista de cumpărături si ananasul, deoarece în acesta se găsesc 48 mg de vitamina C la 100 g. Ananasul poate fi mâncat și la finalul mesei datorită conținutului de bromelaina, o enzimă ce ajută digestia.

Vitamina C se găsește din plin nu doar în fructe, ci și în legume. Acestea trebuie consumate în stare cât mai crudă, deoarece gătirea, încă din timpul proceselor premergătoare cum sunt spălarea sau curățarea de coajă, determină pierderea a până la 40% din conținutul de vitamine hidrosolubile, inclusiv a vitaminei C. Iată lista legumelor ce îți aduc un aport semnificativ de vitamina C.

  • Ardeiul gras roșu și verde. Ardeiul gras roșu se situează pe locul 2 după coacăzele negre în ceea ce privește conținutul de vitamina C, 100 g de ardei având 127 mg de vitamina C. Adaugă-l în preparatele gătite, dar încearcă să îl consumi și crud. Folosește-l în salate, ca garnitură pentru omlete, transformă-l în suport pentru humus sau combină-l cu brânză sau urdă.
  • Broccoli.  Această legumă îți aduce un aport foarte bun de vitamina C, foarte multe fibre și foarte puține calorii. Îl poți transforma în garnitură pentru fripturi, merge excelent în supele cremă, gratinat la cuptor sau chiar crud în salate, când 100 de g de broccoli aduc un aport de 120 de mg de vitamina C.
  • Conopidă. Familia cruciferelor este reprezentată onorabil și de conopidă, ce poate fi consumată murată, sub formă de supă sau pregătită sub formă de sufleu.
  • Roșii. Din fericire, roșiile sunt foarte prezente în bucătăria românească, așa că le găsim în rețetele multor preparate. Acestea sunt foarte ușor de consumat și în stare crudă, deci că nu ezita să le incluzi cât mai des în alimentația ta.

Pentru sfaturi personalizate și o dietă exact pe placul copilului tău, programează-l la o consultație!

Slăbitul e o joacă!

 

Distribuie acest articol:
<a href="https://www.kilostopjunior.ro/author/malina-chiriac/" target="_self">Dr. Malina Chiriac</a>

Dr. Malina Chiriac

Medic Rezident Endocrinologie "Consider că educația nutrițională a copiilor este extrem de importantă, pentru ei alimentația sănătoasă având potențialul de a deveni o obișnuință, un stil de viață pe care îl vor menține și ca adult. În plus, un copil ce se confruntă cu kilograme în plus trece prin multe greutăți, atât fizice cât și emoționale, și o mână de ajutor din partea medicului nutriționist este cea care îi poate reda veselia și energia."

Știai că?

Donăm 2 lei pentru fiecare kilogram slăbit de către juniori:

luna aceasta pacienții Kilostop Junior au slăbit 163.48 kg

până acum am donat  44339.76 lei

Fii la curent cu ultimele noutăți din nutriție!

Articole Similare